Boende

Får jag flera hem nu?

När dina föräldrar skiljer sig kommer du kanske att bo på två olika ställen, i två olika hem. Det kan betyda att du måste flytta och kanske byta skola. När föräldrarna är upptagna med sina problem kan det vara lätt att känna sig ensam med sina egna. Kanske kan du prata med en kompis eller någon vuxen som du känner förtroende för?

Hur mycket du kommer att vara i de olika hemmen, beror på vad ni kommer fram till passar bäst för dig och den övriga familjen. Dina föräldrar bör lyssna på dig och så långt som möjligt ta hänsyn till hur du vill ha det och vad som är bäst för dig när det gäller var du ska bo, liksom när, var och hur du ska träffa den förälder du inte bor hos. Ju äldre du blir, desto mer hänsyn ska dina föräldrar ta till vad du känner och tycker.

Vem vill jag bo hos?

Ibland kan det vara svårt att veta vem man egentligen vill bo hos. Man är rädd att den ena föräldern ska bli ledsen om man väljer att bo hos den andre. Det kan också kännas svårt att vara ifrån den ena föräldern och man kan då känna längtan och sorg. Försök att prata med dina föräldrar och berätta vad du känner.

Det kan ta ett tag att vänja sig vid att man helt plötsligt har två hem. Det kan vara olika regler i de olika hemmen. På ett ställe kanske man delar rum med ett syskon eller bonussyskon och i det andra hemmet har man eget rum. Kanske trivs du bättre i ena hemmet, eller så kanske du tycker det är skönt att kunna växla.

Packa upp och packa ned

Sedan kan det vara svårt att veta om man ska släpa med allt eller om man ska man ha olika saker i olika hem. Om du tycker det är jobbigt att veta hur du ska göra med alla saker så prata med dina föräldrar, ni kanske kan komma på ett bra sätt tillsammans om hur du ska packa eller var du ska ha dina saker.

Kolla in mer om skilsmässan >