Separation och skilsmässa

Är dina föräldrar skilda? Eller funderar dom på att skilja sig? Många har föräldrar som har skilt sig. Varje år är 50 000 barn med om att just deras föräldrar skiljer sig. Så du är inte ensam!

Det kan vara svårt att förstå eller tycka det är okej att ens föräldrar ska skilja sig. Kanske bråkar dina föräldrar mycket och är ledsna ofta. Eller så bråkar de inte alls. Det kan vara svårt att acceptera att ens föräldrar inte ska bo ihop, oavsett om det är bråkigt eller inte. Men när två vuxna bestämmer sig för att skiljas är det ofta för att en situation som inte har varit bra ska bli bättre. Ofta blir det bättre, men det kan ta tid och det kan kännas jobbigt under tiden.

Man kan känna på massor av olika sätt när ens föräldrar skiljer sig. Man kan känna ilska, rädsla, lättnad, sorg, glädje, skuld och oro. Det finns inga rätt eller fel och du har rätt att känna och tänka precis som du gör.

Det är inte ditt fel!

Det är aldrig barnens fel att föräldrarna skiljer sig. Ibland kan man tänka att det är ens eget fel och att man känner skuld över att föräldrarnas skiljer sig, men det är aldrig så. Det är aldrig ditt fel att dina föräldrar skiljer sig.

Det är alltid föräldrarnas uppgift att ordna sina egna och barnens liv. Det är dina föräldrar som ska se till att du mår bra och de ska lyssna på vad du känner och tycker.

Du har rätt till att ha kontakt med båda dina föräldrar, även om de inte bor ihop eller kommer överens.

Kan du prata med dina föräldrar eller någon annan vuxen? Ibland kan det kännas som man är alldeles ensam med sina problem när föräldrarna är upptagna med sina egna. Det kan då vara skönt att prata om sånt som man funderar på och inte hålla det inom sig. Man kan också skriva ner sina känslor, kanske vill du skriva ett brev eller sms till dina föräldrar? Kanske finns det någon kompis du kan prata med eller så kan man ringa en telefonjour och prata anonymt.
Under kontakta andra, hittar du både numret till telefonjour och andra som man kan ringa, mejla eller chatta med.

Här kan du läsa om hur en skilsmässa går till.